Umelecký súbor DJZ pripravil premiéru komédie Čudný pár

24.03.2006 Prešov

Prešov 24. marca (TASR) - Premiéru komédie Čudný pár od renomovaného amerického dramatika Neila Simona pripravil na dnes umelecký súbor Divadla Jonáša Zábors...
Prešov 24. marca (TASR) - Premiéru komédie Čudný pár od renomovaného amerického dramatika Neila Simona pripravil na dnes umelecký súbor Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove. Inscenáciu ako hosť režijne naštudoval Martin Kákoš.

Kákoš súbežne s touto inscenáciou pracoval aj na premiére hry Posledná cigara, ktorú uviedli v piatok 17. februára. Vďaka tejto \"dvojačke\" mal možnosť pracovať s celým umeleckým súborom DJZ. Ako zdôraznil, bola to dobrá skúsenosť.
V prípade Čudného páru vie podľa neho americký dramatik presne, čo javisko potrebuje, a to \"napísať dialóg, kde každá replika má nejakú pointu\". Preto je Simon tak často hraným autorom. Tento veľmi obľúbený text, v origináli The Odd Couple, napísal v roku 1965. Pri príprave predstavenia sa realizačný tím musel potrápiť s hľadaním významov jednotlivých replík. \"Utrafiť povedal by som žáner to znamená, aby tá komédia teda nebola niekde nadhrávaná, aby sme neskĺzli k nejakej fraške, \" dodal Kákoš. Inscenáciu prehnane netlačili do súčasných reálií, uchovali ju v retroštýle 60. rokov minulého storočia.
Režisér hlavné postavy obsadil umeleckým šéfom súboru Františkom Javorským a hosťujúcim Milanom Antolom. Hrajú čudný pár - Oscara, rozvedeného novinára a jeho priateľa Felixa, ktorého práve opustila manželka. Antol sa vracia na javisko DJZ v novej hre približne po troch rokoch. Ponuka zahrať si postavu Felixa ho potešila, pretože herec, ako sa vyjadril, je už raz taký, javisko mu chýba a chce sa naň vrátiť. Javorský v tejto súvislosti povedal, že Antol dostal ponuku aj na trvalý angažmán.
Dramaturgom predstavenia je Alžbeta Verešpejová. Scénu navrhol Jaroslav Válek, kostýmy Lenka Kadlečíková.
Podľa riaditeľa DJZ Jána Hanza bolo prvotným zámerom, ktorý sa aj podaril, naštudovať inscenáciu tak, že ju môžu hrať nielen na veľkej scéne v novostavbe DJZ, ale aj v historickej budove v Prešove a vycestovať s ňou na zájazd.
 

Vyberte región

mark